Önizle

Son yazılar

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Anne adaylarının beslenme tüyoları

15 Ekim 2010 Cuma
Önizle
İlk 2,5 ay ile son 1 ay seksten uzak durun, topuklu ayakkabı giymeyin, dişlerinize özen gösterin...

Aşırı stres altında bulunan hamile kadınların düşük riskinin 2-3 kat daha fazla olduğu belirtildi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Dilek Aydın Erdoğan, hamilelere önemli uyarılarda bulunurken, hamilelik süresinde beslenmenin çok önemli olduğunu söyledi. Hamilelik süresince alınan kilonun 12 kg üzerine çıkılmamasına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Dr. Erdoğan, anne adaylarının kesinlikle sigara ve alkolden uzak durması gerektiğini ifade etti.

Anne karnındaki bebeğin hareketlerinde azalma ve artışın önemli olduğunu kaydeden Dr. Erdoğan, "Vajinal kanama, erken gebelik dönemlerinde düşük tehdidini, ileri gebelik dönemlerinde ise genellikle plasenta anomalilerini ya da erken doğum tehdidi gibi önemli problemlerin habercisi olabilir. Karında ve kasıklarda sürekli veya periyodik ağrı ve sancı oluşumu, bebeğin hareketlerindeki azalma veya artma önemli olabilir. Yüksek ateş, titreme, şiddetli kusma, şiddetli baş ağrıları, idrar şikayetleri, el ve ayaklarda şişme veya görme sorunları başka pek çok önemli hastalığın habercisi olabilir. Hamilelik döneminde kadınlar daha hassas olduklarından duyguları, beklentileri, yaşamları ve fiziksel olarak vücutlarında değişimler olur" dedi.

Stresden kaçınılmalı
Stresin anne adayları için riskli olduğunu kaydeden Dr Erdoğan "Yüksek stres altında olan hamile kadınlar, sağlıklı beslenmeye özen göstermeyip sigara ve alkol gibi hamilelik üzerinde olumsuz etkiler oluşan alışkanlıklara yönelebilir. Bu kötü alışkanlıklar, düşük, erken doğum ve bebeğin sakat doğmasına neden olabilir. Aşırı stres altında kalan hamile kadınlarda düşük riski 2-3 kat artar. Bu artış 35 yaş üzeri kadınlarda daha fazladır. Sağlıklı vücuda sahip hamile kadınlar stresle daha kolay başa çıkabilir. Hamile kadınlar stresten uzak durmalı, beslenmesine dikkat etmeli, iyi uyumalı ve spor yapmalıdır" diye konuştu.

Beslenmenin anne adayları için çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Erdoğan "Nasıl bebeğinizi doğduktan sonra aç bırakmayı düşünemiyorsanız, anne karnındayken de bunu yapmamalısınız. Bebeğinizin düzenli aralarla düzenli beslenmeye ihtiyacı vardır. Hiç bir zaman öğün atlamayın. Siz aç olmasanız da bebeğiniz açtır. Eğer mide yakınmalarınız iştahınızı kapatıyorsa, gereksiniminizi 3 öğün yerine 6 küçük öğün ile karşılayın.

Doğal ve dengeli beslenin
Sağlıklı ve dengeli beslenme ise, hamileliğinizi daha kolay geçirmenizi ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar. Hamilelikte genel olarak, sebze, meyve, ekmek, et, ve süt ürünlerinden oluşan dengeli bir beslenme şeklini benimsemeniz yerinde olur.

Gün içinde su ve sulu gıda almak, sizi bağırsak sorunlarından korur ve halsizlik şikayetlerinizi azaltır. İdrar renginizin koyuluğuna bakarak, su ihtiyacınızı anlayabilirsiniz. Hamilelikte alınması gereken protein, vitamin, mineraller ve elementlerin ihtiyacı artar.

Demir, folik asit, sodyum (tuz) ve şeker alma ihtiyacı duyulur. Bu ihtiyaçları karşılamak için düzenli olarak; süt ve süt ürünleri, yumurta, et, tavuk veya balık, kuru baklagiller, peynir, lifli yeşil sebzeler, hububat, C vitamini, meyveler, sebzeler tüketilmelidir. Kuru meyve, kuru incir, kayısı, erik her gün bir miktar tüketilirse, çok zengin mineral kaynaklarıdır ve çok faydalıdırlar. Yine günde bir avuç kuruyemiş, özellikle badem ve ceviz yemeniz de sizin ve bebeğiniz için çok faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.

Dr. Dilek Aydın Erdoğan, anne adaylarına şu uyarılarda bulundu:
*"Gerekli durumlar dışında X ışınlarından sakının.
*Kesinlikle sigara ve alkol kullanmayın.
*Dengeli beslenmeye dikkat edin.
*Demir ilacı kullanımına dikkat ve özen gösterin.
*Gün içinde kısa sürelerle de olsa dinlenin.
*Yoğun ve ağır fizik aktivit gerektiren spor ve egzersizlerden kaçının.
*Yolculuğa çıkmadan önce doktorunuzla mutlaka görüşün.
*Doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayın.
*Ağır eşya kaldırmaya ve çekmeye kalkışmayın.
*Topuklu ayakkabılar sakıncalı olacağından giymemelisiniz.
*Rahat giysiler seçin.
*Takı ve aksesuar kullanımından kaçının.
*Dişlerinize özen gösterin, sorunlar için geç kalmadan tedbir alın.
*Aşı programlarınızı doktorunuzla birlikte hazırlayın.
*Hamilelikte ilk 2,5 ay ve son 1 ay içinde cinsel ilişkiden uzak durun.
*Uzun süreli ve çok sıcak duş almaktan kaçının.
*Bol sıvı (özellikle su) tüketin.
*Lifli besinleri tüketmeye özen gösterin.
*Akşamları genelde hafif besinler almaya çalışın.
*Hamilelik süresince 12 kg'dan fazla kilo almamaya özen gösterin.
*Göğüs bakımına önem verin. Çok sıkı olmayan, pamuklu iç çamaşırları tercih edin.
*Çatlak oluşumunu önlemek için doktorunuza danışarak gerekli tedbirleri alın."

İHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder