Önizle

Son yazılar

Blogger tarafından desteklenmektedir.

'Kadın huzur, erkek heyecan arar'

15 Aralık 2020 Salı
Önizle
"Kadın huzur, erkek heyecan arar"

Günümüzde kadın ve erkek arasındaki farklılıklar, en çok ikili ilişkilerde kendini gösteriyor. 


Kadınlar erkeklerin duyarsızlığından, düz mantık hareket etmesinden yakınırken; erkekler ise, kadınların aşırı hassas davrandığını ve gereğinden fazla konuştuklarını iddia ediyor.

Beyindeki kan akımı ve glikoz kullanımının farklılığı, erkek ve kadınların farklı hissetmesine, farklı ihtiyaçlara yönelmesine ve hatta strese farklı tepkiler vermesine yol açıyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Beyindeki Kan Akımı Düşünceleri Farklılaştırıyor

Kadınların beyin kan akımı erkeklerden daha fazladır. Her iki cinsiyetteki iç kulak tüy hücre sayısı aynı olmasına rağmen, kadınlarınki daha yoğun ve daha iyi işitmeye neden olur. Beyin kan akımının yanında, beyin glikoz kullanımı da kadın beyninde yüksektir. Araştırmalar, kadın beyninin glikoz kullanım hızının, erkekten yüzde 19 daha fazla olduğu göstermiştir. Araştırmacılara göre, kadın beyninin glikoz kullanım hızının erkekten fazla olması östrojen hormonundan kaynaklanır.
Diğer taraftan cinsiyet ve psikopatoloji arasında da yakın ilişki vardır. Erkekler otizm, çocukluk davranış bozuklukları, psikopati, cinsel sapmalar, erken başlayıp kronik gelişim gösteren şizofrene yatkınken; kadınlar depresyon, anksiyete, fobiler, histeri ve Aneroksiya Bulimia gibi hastalıklara çok daha fazla yatkındır.

Erkekler Daha Fazla, Kadınlar ise Daha İyi Yalan Söylüyor

Kadının beyni çok daha aktif, erkeğinki ise görece olarak sakindir. Erkeğin beyin faaliyeti düşük olduğu için, uyarıcı ve heyecan arar. Düşük faaliyet ve yüksek testosteron seviyeleri, erkeklerin ilişkilerde daha aceleci davranmalarına neden olur. Kadınların beyninde olup biten çok fazla şey olduğundan, gereken ruh haline gelmeleri için yatıştırılmaları, ikna edilmeleri ve cesaretlendirilmeleri gerekir.

Erkekler, kadınlara göre daha düşünmeden hareket eder, daha fazla ilişki yaşar ve üzerinde yeterince düşünmeden konuşup, genellikle hata yapar. Bütün bunların bir sonucu olarak, erkekler kadınlardan daha fazla yalan söyler fakat kadınlar yalan söylemek konusunda daha başarılıdır.


Erkekler Strese Karşı Fizyolojik, Kadınlar ise Psikolojik Tepki Veriyor


Yapılan araştırmalar, çalışan kadın ve erkeklerin stres tepkilerinde farklar olduğunu ve bu farkların çocukluk döneminde daha çık olarak gözlendiğini ortaya koyuyor. Erkekler, iş stresi nedeniyle agresif bir yapıya giriyor ve daha çok saldırganlık gösteriyor; buna karşılık kadınlar ise, stres karşısında kaygı tepkisi gösteriyor. Kadınların strese karşı psikolojik tepkileri daha yoğun ve buna karşılık fizyolojik tepkileri ise erkeklerden daha zayıftır. Dolayısıyla, stresin meydana getirdiği fizyolojik aşınma, erkeklerde çok daha fazladır.

Stresin oluşturduğu psikolojik bilanço kadınlarda daha ağır olur. Bu nedenle, ortalama ömür olarak kadınlar daha çok yaşarken, erkekler ise depresyon ve diğer ruhsal bozuklukları kadınlara göre daha az yaşar. Depresyon ve panik atak, çalışan kadınları normalden beş kat daha fazla etkiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder